Vi män, och våra tårar
’- Pappa du ser lite ledsen ut?
– Nej nej älskling, pappa har bara lite ont i ögonen.
– Nää pappa jag känner att du är ledsen.
Barnen; de enda som har det kvar, de som inte är så uppe i sig själva att dom inte längre ser någon annan utan i stället känner de in, känner av… och uttrycker vad de känner. Det där vi vuxna tappat bort längst vägen. Längst vägen mot framgång, milstolpar och uppnådda mål, det perfekta livet med Volvo, villa och vovve… utan att råka visa vad vi egentligen känner.
För hon hade ju rätt min lilla fyraåring där hemma där hon satt tätt intill och kände av, kände in och berättade. Jag var ledsen, så utomkroppsligt ledsen, och trots att jag var på den tryggaste platsen jag vet, i mitt eget hem, med min kloka fyraåriga dotter i min famn, tappade jag bort mina känslor.
På kort tid har några av mitt livs viktigaste människor försvunnit ur mitt liv. Min mamma, pappa och bästa vän Carina lever inte längre, efter min skilsmässa försvann det jag kände som familj och för två veckor sedan försvann min, utanför familjen, viktigaste människa Karin. Karin dog, Karin som jag skapat och byggt upp klädmärket Odd Molly tillsammans med, vi som tillsammans lagade varandras liv och gjorde det omöjliga möjligt. Vi skapade ett modeföretag som satte ner foten för kvinnors rätt att känna sig vackra på så många sätt. En idé vi vågade montera ner på ett papper och sedan dra ända till börsen med miljardvärdering och allt det där vi kämpat för.
Det hör ju till saken att jag träffade Karin precis då jag kommit ur hemlösheten och hon ut ur en kraftigt destruktiv relation, där vi, två enbenta själar, kunde luta oss mot varandra för att inte falla. Sedan kunde vi sakta börja ta vartannat steg framåt, Karin och jag.
Och nu står jag här ensam, i en värld som krympt, blivit liten och trång av känslor som inte fått kännas.
Häromkvällen satt jag där hemma i min lägenhet, när hela mitt väsen vulkanlikt bara exploderade. Ett avgrundsvrål och total kollaps.
– Jag, som är man, chef, pappa, företagsledare, entreprenör och stark. Jag som överlevt både toppen och botten, hur fan kan jag bara detonera på det här viset? Eller vänta, kanske jag bara är businessfrustrerad?!
Men jag bad om hjälp. Att be om hjälp har känts rätt omanligt, men någonting jag vet oftast visat sig leda till något bättre. En objektiv och förståndig kvinna ställde mig då frågan: – Men har du sörjt?
Men vafan! Jag bad henne förklara hur hon menar och lärde mig snabbt. Sorgerna i mitt liv har alltid stuvats undan längst in i förrådet i prydliga och väldesignade kartonger. Obearbetade känslor med stundens osynliga tårar intorkade i dess snören.
Jag förstod också att det nu var hög tid att arbeta bort det där skoningslöst förföljande trycket över mitt bröst, det jag bortförklarat som ”äh, det är bara stress på grund av business och pandemi, allt har sitt pris, typ”. Men det var mer komplicerat än så.
Trots mina nya insikter och därtill känsloutbrott, tror jag att det fortfarande finns en miljon ogråtna tårar inom mig som behöver visas ut, men det faktum att jag nu vågar skriva lite kort om mina sorger, kanske är en början mot medmänsklighet och omtanke även mot mig själv, precis så som jag vill uppfattas av andra. Jag är rädd, men ändå trygg på något vis, och nu är det dags.
Vi grabbar brukar ju annars enklast bedöva känslor med några järn, ett par slag i ringen, nya projekt att fly till och sedan lyfta fram hagelbrakaren när det blivit för trångt där inne i bröstet, medan kvinnor brukar ha enklare för att ta fram mobilen och ringa en kompis fem i tolv på natten. Det där behöver vi män bli bättre på.
Jag vill med detta lilla epos, tacka min lilla dotter Carla som såg min sorg och hjälpte mig att först bejaka den, sedan oförskräckt kliva in i den för att därefter bearbeta och till sist öppna upp mina celler och ögon för att se andras dito. Jag är, man, entreprenör, pappa, företagsledare, stark… och känslosam.
Så, kära stranger, ta nu en titt i sidled, släpp datorn, prestigen och Netflix för ett ögonblick, knuffa en medmänniska mot att åter bli barnsligt fri där inuti bröstet. De finns överallt, medmänniskorna som behöver hitta tillbaka till det som tappats bort, de kanske bor i samma port som du, kanske rent av sover i din säng, ja kanske till och med i de skor du står i just nu?
Vid dagens eller livets slut handlar ju inte livet om vilken bil du kört, om du bott i ett palats eller haft ”rätt” BMI. Ingen nämner kroppsfetter eller bilmärken på sin dödsbädd. Det handlar snarare om att ha funnit harmoni nog att vara en närvarande och lyhörd medmänniska som ser på andra så där som barnen gör och sist får höra våra egna barn säga ”du har varit en fantastisk förälder och lärt mig att bli detsamma”.
Hör vi det den där dagen, ja då somnar vi gott.
Nu ska jag gråta lite till.
/Per, Man, 61 år
Fler artiklar för dig
I sandlådan
Jag tycker detta är så vansinnigt inspirerande, politiker och ”bättre vetande” talar om integrationsplaner och om 20–30 år med enorma satsningar, miljonprogram och samverkan mellan olika kommunala instanser medan Marianne ställde ut en sandlåda. Hur genialt?! Men det är ju så, de stora lösningarna finns ofta i de små idéerna.
Holknekt hittar hemNu jäklar gör vi det här vackert tillsammans
Vi kan även översätta detta till våra hem, till hur vi umgås med varandra kring området vi bor, våra innergårdar är ju en guldgruva full av möjligheter. Ju tristare den är nu, desto enklare att blåsa liv i. Tävla om Malmös mest levande innergård liksom, bli en stilbildare för andra.
Holknekt hittar hemVi män, och våra tårar
För hon hade ju rätt min lilla fyraåring där hemma där hon satt tätt intill och kände av, kände in och berättade. Jag var ledsen, så utomkroppsligt ledsen, och trots att jag var på den tryggaste platsen jag vet, i mitt eget hem, med min kloka fyraåriga dotter i min famn, tappade jag bort mina känslor.
Holknekt hittar hemTillsammans har vi burit varandra, åtminstone ända hit
En märklig sak jag lärt mig genom åren, är att; när jag haft det som jävligast, har den bästa medicinen varit att sträcka ut hand till någon annan, att erbjuda någon som också har det jävligt min trygghet, min famn och mitt stöd, då mår jag bättre, då får jag åter ny kraft.
Holknekt hittar hemAtt ge någon chansen – den vackraste av gåvor
"Vi är många som kan skapa möjligheter och lika många som behöver den. Är det inte lite så vi ska lira?"
Holknekt hittar hemEn hälsning från Per och den falska drömmen om lycka
"Alla dessa parametrar fostrar våra drömmar om att en dag ha ALLT, och då helst i överdåd, som något slags bevis för hur bra vi är. Den externa massiva bekräftelsen. I alla fall i min värld."
Holknekt hittar hemSorg och lycka stärker oss
”Jag kommer nog aldrig att bli förälskad igen”, sa jag till min äldsta dotter för några veckor sedan. Inte bara drog pandemin med sig ödeläggande av mina verksamheter, min far dog dessutom nyligen och jag har gått igenom en skilsmässa från min hustru. 18 månader av absolut mörker."
Holknekt hittar hemJag önskar att jag hade ätit mer tårta
"Det var hennes sista ord på dödsbädden. Det hon menade var nog att hon hela sitt liv hade skjutit sin livsnjutning framför sig."
Holknekt hittar hemDet är spännande att inte göra någonting alls
"Ibland när jag har det utåt sett tråkigt, så har jag ändå pirret inom mig, den där känslan av att något kul, bra och spännande plötsligt kan hända."
Holknekt hittar hemFördomsbrottning (A Knight at the Opera)
"Hela mitt liv har jag baktalat allt som jag inte förstått. Kulturer, beteenden, you name it. Jag har haft åsikter som jag liksom bara haft, av hävd och tradition, utan att någonsin egentligen ställa dem mot väggen."
Holknekt hittar hemMen varför håller vi på som vi gör?
"Jag jobbar väldigt mycket. Alltså väldigt mycket, egentligen hela tiden. Ibland ger det fantastiska resultat, nån gång har det blivit extremt mycket arbete för absolut ingenting."
Holknekt hittar hemVi vaknar ca 30 000 gånger i våra liv
"... och det vore väl ändå själva f*n om vi inte skulle få till det en endaste en av dessa dagar. Det händer så himla mycket spännande saker i ditt liv Per....och i mitt liv händer det nästan ingenting”.
Holknekt hittar hemHan hette Niklas – och han var den mest fantastiske unge man
"Vi var några killkompisar som startade ett litet företag ihop på slutet av 80-talet. Skateboard hade varit dött sen 6 år och en kompis till mig påstod att ”trender kommer och går, vart sjunde år”
Holknekt hittar hemHyresrätt – om jag fick välja
"Allt sedan jag flyttade hemifrån som 17-åring där hemma i Falun, till en 1 ½:a om 49 kvadrat, 1977, har livet tagit mig via olika boenden och geografier."
Holknekt hittar hemDrömmen – en lägenhet i lägenheten
"Som vi kämpar och sliter. Vi gör våra insatser för att saker och ting ska fungera, vi ska få ihop till hyran, mat på bordet, något varmt och helst fint att ha på oss."
Holknekt hittar hemSäg hej till grannen
"I min ungdom var det så enkelt att träffa människor. Man åkte helt enkelt till fiket eller ner på stan, för man visste att förr eller senare dök polarna upp. Det var som ett chatt-forum fast på riktigt."
Holknekt hittar hemDu är ett inredningsgeni
"Glöm aldrig en sak, du är så sjukt mycket bättre än du tror. Vi inbillar oss att alla andra är så förbaskat fantastiska, men låt mig lova en sak. Detta stämmer inte."
Holknekt hittar hemSå här hittade jag hem till K-Fastigheter
"Ibland stramar livet för precis alla, och man kämpar så hårt för vändningen. Så även för mig, kanske lite väl mycket i sina stunder. Mina livsbottnar har varit mycket djupa."
Holknekt hittar hemEtt alldeles eget hem. Tillvarons eget basläger. Livets grund.
”Livet hade blivit så fel. Allt hade gått sönder. Det är lätt att ta det vi har för givet. Ett jobb, ett hem, en käresta och några kronor över vid månadens slut."