Du är ett inredningsgeni

Glöm aldrig en sak, du är så sjukt mycket bättre än du tror.
Vi inbillar oss att alla andra är så förbaskat fantastiska, men låt mig lova en sak. Detta stämmer inte. Eller rättare sagt, kanske är dem det, men det är du med.

Det där med inredning, form och att ha feeling. Vad svårt det känns och ”jag som ju inte har någon känsla för det där alls”.
Ok, så här då: – Det har du visst.

Alla har feeling, det är bara det att vi lever i hämmande jämförelse och referenser.
Jag själv har alltid beskrivits som valhänt och oduglig inom form. Jag kan inte rita, måla eller formge. Nej, kanske inte enligt regelboken. Men jo, enligt min egen regelbok har jag visat mig visst ha det där i mig. För jag gör ändå.

För mig handlar form, inredning och design bara om en sak. Att slå ifrån sig betraktarens förväntningar och släppa fram hela sin egen grej. Det är ju jag som ska leva i mitt hem och då ska jag väl för bövelen få inreda i min egen rumskänsla. Där står ju mitt namn på dörren.

Nej, det finns inget rätt eller fel. Där finns bara din grej, och min grej.
Så släpp ut hela ditt eget register och ignorera regelboken. Totalt.
Vi pådyvlas ett ramverk, främst via magasin, kring hur vi bör göra. Ig-no-re-ra.
Lyssna till dig själv och du är alltid etta på din egen boll. Springer du tyckarnas ärenden är du aldrig bättre än trea på den boll som dem själva aldrig är bättre än tvåa på.

Jag vill tillägga att jag själv vågat ”blunda för att se”. Ja så gör jag, för jag ser bättre, när ingen ser på. Och så har jag har sedan alltid verkställt, mot allas inrådan, och då i takt till mitt eget hjärta.
Måhända blir där en spricka i kristallen, men det blir i takt till min egen frekvens och ingen annans. Och då blir det fantastiskt. I mina ögon. Och därtill sk**er jag blankt i vad andra tycker.

Och döm om min förvåning när form-tondöva jag i ovanstående metod förärats stora priser och framgångar inom design av såväl mode som inredning. Jag har vunnit pris som 17 olika ”Årets” i Sverige.
Hade jag å andra sidan lyssnat på andras tillrättavisningar och rekommendationer så hade jag inte haft en endaste pokal i skåpet. Jag hade blivit en sämre variant av alla andra. Ja så är det.
Nu svämmar skåpet över.

När jag själv inreder tänker jag i olika skeden. Komma-hem-från-jobbet-skedet, vakna-på-morgonen-skedet, snart-är-det-fredag-kväll-skedet, gå-och-lägga-sig-skedet etc. Sen liksom promenerar jag mig igenom dessa processer och känner in vad jag behöver i precis varenda steg. Sen skapar jag fysiskpraktiska lösningar på alla dessa känslor. Och minsann blir inte resultatet som en endaste stor smekning av alla mina behov.
Allt jag behöver är plötsligt där jag vill ha det.

Sen en sak till då, som man lätt glömmer. Alla sinnen.
Visst, ögongodis i all ära. Men glöm inte dofter, ljud, ljus och känslor.

Lek med följande tanke:
Ditt hem doftar om morgonen precis sådär fräscht som när man öppnar duschdörren, med en dimma av kaffedoft, en subtil nivå toner kommer från ospecifikt håll. Ett löv faller från trädet där i hörnet och där ligger ett varmt stillsamt ljus som sätter rumstemperaturen…

Nu lek med följande tanke:
Ta bort allt det.

Exakt. Tydligt nog.

Nu fattas bara en stor skopa av din egen karaktär och person.
Du har den i dig. Det är bara att blunda. Du kommer att se.

Vart skickar jag din pokal?